Anime

Anime tarkoittaa animaatiota

Japaninkielinen sana Anime tarkoittaa animaatiota. Länsimaissa tällä sanalla tarkoitetaan useimmiten japanilaista animaatiosarjaa tai -elokuvaa. Japanilaisen animaation historia alkaa 1910-luvulta, jolloin pilapiirtäjät, kirjankuvittajat sekä muut kuvataidealan ammattilaiset aloittivat lyhytanimaatioiden tekemisen. Ne perustuivat melkein aina japanilaisiin kansansatuihin ja kabukinäytelmiin. Kabuki muistuttaa hyvin paljon länsimaista oopperaa. Anime on helppo tunnistaa piirrostyylistään, johon kuuluu isot silmät, joiden avulla erityisesti monet tunnetilat korostuvat. Usein tarinat ovat syvällisiä ja niistä löytyy jokin opetus. Animetyyliset lasten elokuvat opettavat muiden rakastamisesta, ystävyyden tärkeydestä ja siitä, että sisukkuudella yleensä pääsee vaikeimpienkin asioiden yli. Elokuvissa ja sarjoissa korostetaan usein uskoa ihmisyyteen.

Vaikka anime on suosittua myös Japanin ulkopuolella, ei kaikkia elokuvia ja sarjoja voi hankkia muualta. Sarjat voi tilata Japanista, mutta silloin niissä ei ole tekstitystä. Animaatio on hyvin suosittua Japanissa.

Anime

Moni japanilainen animaatio perustuu mangaan

Mangan ja animen yhteys on vahva, koska usein mangassa on luotu piirretyt henkilöhahmot ja siihen liittyvä kertomus. Tämän pohjalta on helppo tehdä kuvakäsikirjoitus animaatioon. Mangan laajan lukijakunnan ansiosta animeversioita on helppo markkinoida.

Yleisin tekniikka japanilaisessa animaatiossa on niin sanottu kalvoanimaatio, joka on piirretty käsin. Liikkeen sujuvuuden vuoksi valmista filmikuvaa on piirrettävä 12 kuvaa sekunnissa. Se on ollut valtava työ, joka on vaatinut suuret resurssit. Japanilaisen tarinankerronnan luonteeseen kuuluu, että katsoja joutuu usein tekemään oman tulkintansa tapahtumista ja juonesta. Tarinalla on usein selkeä alku sekä loppu.

Japanilainen anime eroaa länsimaisesta animaatiosta

Tiesitkö, että Hopeanuoli oli ensimmäisiä dubattuja Suomessa esitettyjä japanilaisia animeita? Se ei ole yhtä väkivaltainen, kuin sen alkuperäinen japanilainen versio. Täällä sen kohdeyleisöksi mainittiin kaikenikäiset lapset. Japanissa se oli suunnattu 8-18-vuotiaille pojille. Japanilainen anime poikkeaa länsimaisesta animaatiosta sekä tyyliltään että sisällöltään. Niiden loppu on usein tulkinnanvarainen ja juonen voi ymmärtää monella eri tavalla.

Suomessakin suosioon noussut manga inspiroi animea ja erilaisia teemoihin liittyviä pelejä. Japanilaisella animella on monta eri kohderyhmää, joten se ei ole vain yksinomaan lapsille tarkoitettua. Japanilaisten rakastamassa animessa fiktion ei tarvitse kuvastaa todellisuutta, joten kaikilla tapahtumilla ei tarvitse olla mitään yhteistä todellisuuden kanssa. Aihealueilla ei ole väliä, kunhan tarina on hyvä. Kaikki tämä saattaa hämmentää länsimaista katsojaa.

Anime

Moni animen ystävä on käynyt Yukicon -tapahtumassa

Monet japanilaiset lasten elokuvat ja sarjat ovat tulleet jäädäkseen. Esimerkiksi Pokemon ja Hello Kitty ovat viihdyttäneet lukemattomia lapsia monissa eri maissa. Yukicon -tapahtumassa on ollut mahdollista pelata näitä ja muita tästä tyylistä alkunsa saaneita pelejä. Tiesitkö, että Japanissa tehtiin vuosina 1969-1970 Muumit-animaatioita, joita ei koskaan käännetty muille kielille? Hahmoja oli muutettu olennaisesti ja tarinan juoni erosi alkuperäisestä. Se oli jonkin verran alkuperäistä sarjaa väkivaltaisempi. Japanissa juonen kerronta on tulkinnanvaraisempaa kuin länsimaisessa kulttuurissa.

Japanilainen populaarikulttuuri ja anime käsittelevät usein avoimesti teemoja, joita länsimaisessa kulttuurissa pidetään tabuina. Idän kulttuurituontiin liittyy selkeä mahdollisuus keräilyyn ja faniuteen. Japanilaiset lasten elokuvat ja tv-sarjat tarjoavat urheita sankareita ja sankarittaria. Japanilainen animaation on hyvin korkealaatuista ja salaperäistä. Esimerkiksi melkein jo kulttielokuvaksi yltänyt Naapurini Totoro puhuttaa vieläkin. Fanit yrittävät arvailla, mikä eläin Totoro on. Se muistuttaa vähän pesukarhua, mutta mahdollisia tulkintoja on tässäkin tapauksessa useita.