Siirry suoraan sisältöön

Animecon

Anime-asuun pukeutunut nainen

Animecon on Suomessa vuosittain järjestettävä tapahtuma, joka sai alkunsa Suomessa jo vuonna 1999. Se on japanilaisen populaarikulttuurin harrastajatapahtuma, eli toiselta nimeltään con. Se tuo kaikki japanilaisesta populaarikulttuurista kiinnostuneet yhteen, ja siellä voi tutustua toisiin saman henkisiin ihmisiin sekä luoda uusia ystävyyssuhteita. Tapahtumaan osallistuvat pukeutuvat teeman mukaisesti erilaisiin japanilaisen sarjakuvan tyyppisiin asuihin niin halutessaan. Paikan päällä on järjestettyä ohjelmaa, kilpailuja ja erilaisia näytöksiä.

Millaisia tapahtumia Animecon sisältää?

Animecon Finland järjestää erilaisia animeen ja mangaan liittyviä luentoja, keskusteluja, näytöksiä ja kilpailuja. Tarjolla on myös muuta ohjelmaa, mutta lopullinen ohjelma vaihtelee aina vuosittain sen mukaan, mitä järjestäjä päättää. Suurin osa tapahtumaan osallistuvista pukeutuu cosplayn mukaisesti johonkin valitsemaansa asuun, ja tapahtuman suurin vetonaula onkin usein cosplaykisa. Kisan päätteeksi valitaan pukukilpailun voittaja.

Niinä vuosina, kun Animecon järjestettiin Kuopiossa, tapahtumassa kuultiin Kuopion kaupunginorkesterin järjestämä ja soittama animekonsertti. Erillisiä animenäytöksiä ei olla Suomeen saatu, sillä tapahtumalta puuttuvat kotimaiset tekijänoikeudet, eikä tapahtumanjärjestäjällä ole ollut halua astua niin sanotulle harmaalle alueelle, mitä tekijänoikeuksiin kuuluu. Tapahtuma tekee pitkälti työtä opetusministeriön kanssa ja siksi he ovat tarkkoina, ettei tekijänoikeuksia rikota.

Mistä Animecon Finland sai alkunsa?

Animecon järjestettiin Suomessa ensimmäisen kerran vuonna 1999. Tällöin se järjestettiin Finconin yhteyteen Turussa niin sanottuna oheistapahtumana. Tapahtuma jäi hyvin pienimuotoiseksi, sillä sitä ei oltu markkinoitu juuri lainkaan. Kun Fincon sitten järjestettiin uudelleen vuonna 2003, tapahtuma järjestettiin uudelleen ja se keräsi huomattavasti suuremman yleisön kuin ensimmäisellä kerralla. Tämän jälkeen tapahtuman järjestäjät vaihtuivat joka vuosi, mikä loi epävarmuutta siitä, jatkuisiko se lainkaan seuraavana vuonna.

Kun Fincon piti välivuoden vuonna 2005, jäi myös Animecon pitämättä. Seuraavalla kerralla kun Fincon järjestettiin, ei kukaan ilmoittautunut Animeconin vetäjäksi, eikä tapahtumaa tullut. Fincoin pidettiin Animeconin kanssa samassa tapahtumassa viimeisen kerran vuonna 2011, sillä tapahtumat ajautuivat erilleen näkemyserojen vuoksi.

Miksi lähteä mukaan Animeconiin?

Kaikki Suomessa järjestettävät conit tuovat aiheesta kiinnostuneet ihmiset yhteen. Tapahtuma on erittäin mielenkiintoinen kaikille japanilaisesta animesta ja magnasta kiinnostuneille. Anime- ja magnafanit toivovatkin, että tapahtuma jatkuisi vielä säännöllisesti seuraavinakin vuosina, sillä siellä pääsee kokemaan unohtumattomia elämyksiä oman harrastuksen parissa. Jos samanhenkistä ihmistä ei saa lähtemään mukaan, voi ottaa jonkun muun kaverin. Jos kaveri ei ole sitten kiinnostunut seuraamaan tapahtumia, voi hän tehdä jotakin muuta, kuten selata puhelinta ja tarkistaa vaikka vakiovihjeet sieltä.

Kovin monessa muussa paikassa ei pääse näkemään yhtä upeita asuja kuin Animeconissa. Jos omaan asuun ei meinaa saada ideoita, mutta haluaisi osallistua cosplay-kilpailuun, voi katsoa vanhan Animecon-tapahtuman kuvia läpi. Niistä voi ottaa ideoita omaan asuun ja koostaa sen niistä asioista, jotka itseä eniten miellyttävät.

Animecon ja muut Suomen conit

Suomessa järjestetään vuosittain myös monia muita coneja, jotka tuovat animesta pitävät ihmiset yhteen. Niitä kaikkia yhdistää se, että niiden kävijät rakastavat animesarjoja ja magnaa. Jokainen coni on kuitenkin pääpirteiltään erilainen, eikä ole samantekevää, missä conissa vierailee. Esimerkiksi Tracon yhdistää Animeconin kaltaisen tapahtuman roolipeleihin, ja se onkin yksi Suomen suurimmista roolipelitapahtumista.

Desucon on puolestaan Lahden Sibeliustalossa järjestettävä animetapahtuma, jossa on Animeconin tyyliin erilaisia keskusteluja ja näytöksiä, mutta myös interaktiivista ohjelmaa, kuten työpajoja. Cosplay-kisaa Desuconissa ei järjestetä, mutta sen sijaan siellä pidetään Cosplay-näytös, jossa saa näyttää omaa asuaan.

Ropecon on myös roolipelitapahtuma samaan tapaan kuin Tracon. Siellä järjestetään pöytäroolipelejä, larppeja, luentoja, keskusteluja, työpajoja sekä kortti-, lauta- ja miniatyyripelejä. Fincon, jonka yhteydestä myös Animecon sai alkunsa, erottuu muista Suomessa järjestettävistä coneista sillä, että se on täysin ilmainen tapahtuma. Kyseessä on science fiction- ja fantasiatapahtuma, jossa järjestetään myös erilaisia keskusteluja ja näytöksiä. Conit tarjoavat siis erilaista tapahtumaa kaikille animea rakastaville.