Siirry suoraan sisältöön

Digimon-jaksot

Digimon on toiminut inspiraationa lukuisille manga- ja animehahmoille.

Digimon-jaksot ovat luonnollisesti hallussa jokaisella perusteellisella Digimon-fanilla. Uudemmalle aiheeseen hurahtaneelle ne taas toimivat mahtavana tutustumissukelluksena Digimonien ja animen maailmaan. Digimon Adventure on Digimon-animesarjoista ensimmäinen ja merkityksellisin. Suomessa sarjaa alettiin näyttää tammikuussa 2001. Nykylapset saattavat siis katsella DIgimoneja toisessa polvessa, eivätkä ne todellakaan ole pelkkä lasten juttu. Kiehtovassa ja monitasoisessa animemaailmassa riittää viihdyttävyyttä ja inspiraatiota kaiken ikäisille.

Digimon-jaksot suomeksi dubbauskiistan jälkeen

Kun ulkomaisia jaksoja dubataan suomen kielelle, laatu ja sarjan alkuperäisen äänimaailman kunnioittaminen ovat avainasemassa. Digimon-sarjan suomennokselle oli asetettu valtavia paineita jo etukäteen, koska sarja oli tunnettu ja sillä oli suuri fanijoukko. Kun Digimon-jaksot suomeksi alkoivat, monet pettyivät sarjan ensimmäiseen versioon, josta vastasi Agapio Racing Team. Negatiivista palautetta antoivat niin kriitikot, fanit kuin tavallisetkin katsojat.

Suurin kritiikki kohdistui dubbauksen laatuun. Ensimmäisten 26 jakson jälkeen loput jaksot 54 saakka dubattiin Tuotantotalo Wernen kautta. Suurin ero syntyi siitä, että nyt dubbaus perustui sarjan alkuperäiseen japanilaiseen, eikä enää sarjan englanninkieliseen versioon. Sarjan jälkipuoliskon dubbaukseen oltiin yleisesti ottaen tyytyväisempiä kuin alkupuoleen. Asiasta keskustellaan fanien keskuudessa edelleen, vaikka tapahtumista on jo pitkä aika.

Digimon-jaksot suomeksi vievät seikkailuun

DIgimon-jaksot kertovat seitsemästä lapsesta ja seikkailuista, joita he kokevat. Lapset joutuvat Digimaailmaan, joka on digimonien koti. Heidän täytyy yrittää pelastaa maailma pahuudelta ja sitä ylläpitäviltä hirviöiltä omien digimon-apureidensa avulla. Kyse on pohjimmiltaan hyvän ja pahan taistelusta. Digimon-apureilla on monenlaisia ominaisuuksia, joista on hyötyä erilaisissa taisteluissa. Digimon onkin lyhenne japaninkielisestä sanasta ”dejitaru monsutā”, joka tarkoittaa digitaalisia hirviöitä.

Digimon-jaksot eivät ole ainoa areena, jossa digimonit seikkailevat, vaan kyse on kokonaisesta tuotesarjasta. Sarja on jalostettu ja tuotteistettu siten, että saatavana on myös Digimon-aiheisia pelejä ja tuotteita, kuten leluja ja kortteja. Lisäksi sarja on saanut jatko-osia ja sen pohjalta on tehty elokuvia.

Digimon-sarjamaratoni ystävän kanssa

Parhaimmillaan Digimon-fanitus on yhteisöllistä toimintaa. Mikäli hengenheimolaisia ei tunnu löytyvän ihan lähettyviltä, netti on mainio tapa verkostoitua sellaisten ihmisten kanssa, joita kiinnostavat samat asiat kuin itseä. Monet animesta ja mangasta kiinnostuneet katsovat mielellään Digimon-jaksoja sarjamaratonina ystävien kanssa. Kun mukaan tilaa ruokaa netistä ja kenties panostaa jonkin verran kattaukseen ja muuhun rekvisiittaan, ovat kaikki puitteet täydellistä rentoutumista varten kunnossa.

Moni mangataiteilija on nimennyt Digimon-sarjan yhdeksi ensimmäisistä innoittajista, jotka ovat osaltaan luotsanneet heitä kyseisen taiteen pariin. Sarja on opettanut muun muassa uudenlaista visuaalista ilmettä ja erilaisia kerronnan keinoja. Sarjasta on myös tehty lukuisia manga- ja animealbumeita. Myös Suomessa on julkaistu Digimon-nimistä sarjakuvalehteä sarja suurimman suosion aikana 2000-luvun alussa.

Digimon-jaksot inspiraationa

Digimon-sarjan jaksot ovat vaikuttaneet voimakkaasti vahvistaen myös siihen, miten anime hahmot ovat kehittyneet ja miltä niiden oletetaan näyttävän. Perinteisesti hahmot ovat liioiteltuja eri ominaisuuksiltaan. Ne ovat myös samastuttavia, vaikka ovatkin epärealistisia. Samastuminen koskeekin ensisijaisesti esimerkiksi hahmojen luonnetta ja elämässä eteen tulevia tapahtumia ja kohtaloa. Tämän on voinut kokea myös Digimonia katsoessaan.

Moni asiaan perehtymätön pitää Digimonia joko pelkkänä lapsille suunnattuna ohjelmana tai sitten yksinkertaisena ja yksiulotteisena viihteenä. Kyse on kuitenkin paljon monipuolisemmasta sarjasta, jossa on nähty elementtejä esimerkiksi seikkailusta, komediasta, draamasta, fantasiasta, toiminnasta, seikkailusta ja science fictionista.

Digimon-jaksot toimivat myös tutustuttajana japanilaiseen kulttuuriin ja maailmankuvaan kenties paremmin kuin moni tietokirja. Sarjaa katsomalla voi myös pohdiskella omia käsityksiään muun muassa moraalista: voittaako hyvä aina pahan ja jos voittaa, millä keinoilla? Digimon-sarjoja on nykyään mahdollista löytää katsottavakseen myös netin kautta. Koska alkuperäissarjan esityksestä on jo aikaa, mukana on myös nostalginen vivahde.