Manga

Manga tarkoittaa sarjakuvaa

Japanilainen kulttuuri ja japanilaiset sarjakuvat kiehtovat ihmisiä ympäri maailmaa. Manga on japaninkielinen sana, joka tarkoittaa sarjakuvaa. Japanin ulkopuolella mangalla usein tarkoitetaan nimenomaan japanilaista sarjakuvaa. Mangalla on pitkä historia, sillä tässä nykyään tunnetussa muodossa sitä alettiin tehdä heti toisen maailmansodan jälkeen. Japanilaisen sarjakuvan suosio perustui siihen, että siitä tuli hyvin elävää ja sujuvasti soljuvaa tarinaa. Alkuun kuvilla oli tekstiä suurempi merkitys. Osamu Tezukan kädenjälkeä ovat tunnetut suurisilmäiset mangahahmot, jotka ovat saavuttaneet Suomessakin suuren suosion. Täällä järjestetään erilaisia manga- ja animemiittejä, joissa harrastajat pääsevät oppimaan uutta ja esittelemään muille omia töitään.

Manga sarjakuvat, jotka on julkaistu alkuperäisessä muodossaan, luetaan takakannesta etukanteen. Puhekuplat ja ruudut on tarkoitus myös lukea oikealta vasemmalle. Japanilaisittain piirretty hahmo on usein julkaistu mustavalkoisena.

Manga

Sarjakuvan piirretty hahmo saavuttaa suuren suosion

Moni japanilaisen sarjakuvan piirretty hahmo on saavuttanut suuren suosion. Suosion syynä on uskottu olevan näiden sarjakuvien erilainen tyyli ja sujuva kerronta. Suosituimmista sarjoista tehdään animaatioita, pelejä ja kirjoja. Japanilaisille on tarjolla erilaisia oheistuotteita, kuten makeisia, kännykkäkoruja ja kalliita keräilyhahmoja.

Usein sarjakuvissa kerrotaan tarinoita, jotka osittain peilaavat japanilaista yhteiskuntaa ja elämäntyyliä. Niissä kerrotaan tarinoita, joissa ilmenee vihaa ja surua. Tarinat saattavat kertoa Japanin historiasta tai fysiikasta. Tällä tyylillä piirretyn sarjakuvan avulla on annettu myös maanjäristystä koskevia turvallisuusohjeita. Tarinoiden loppu ei myöskään aina ole kliseisen onnellinen. Mangassa on käytetty erilaisia zoomauksia ja kuvakulmia tarinan elävöittämiseksi.

Manga sopii kaikille ikäryhmille

Aluksi japanilaiset sarjakuvat oli tarkoitettu vain lapsille. Pian kuitenkin huomattiin, että lapsena mangaa lukeneet nuoret ja aikuiset ovat hyvä kohderyhmä. Siitä lähtien sitä on tehty muillekin ikäryhmille. Tyttöjen ja poikien lisäksi sarjoja alettiin tekemään myös naisille ja miehille. Japanissa näillä sarjakuvilla on suositusikärajat, eivätkä niistä kaikki sovellu lasten luettaviksi.

Manga ja anime eli japanilainen piirrosanimaatio kulkevat usein käsi kädessä. Tämä tarkoittaa sitä, että jopa suosituista piirrosanimaatioista tehdään sarjakuvia, eikä vain toisinpäin. Sarjakuvaversioita voidaan tehdä myös suoraan tv-sarjan tai elokuvan kuvista. Usein näiden kahden juonenkulku saattaa kuitenkin erota merkittävästi toisistaan. Näihin kuuluu lähes aina lukematon määrä kuluttajille tarkoitettuja oheistuotteita.

Manga

Yukicon toi sarjakuvat ja animen suomalaisten ulottuville

Mangan oppimiseen on tarjolla paljon erilaisia oppaita. Näiden suurisilmäisten hahmojen piirtäminen on suosittu harrastus. Netistä löytyy erilaisia oheistuotekauppoja ja keskustelupalstoja, joista voi saada apua ja vinkkejä. Kuvagallerioista näkee toisten piirtämiä hahmoja ja niihin voi halutessaan lisätä omiaan. Yukicon ja muut anime- ja mangatapahtumat ovat tuoneet harrastajat yhteen. Sarjakuvat ovat hyvin suosittuja Japanissa, joten sieltä niitä on helppo löytää. Suomessa niitä voi hakea netin valikoimista.

Manga sarjakuvat eroavat tyyliltään länsimaisista sarjakuvista. Niissä käytetään monia erilaisia tehokeinoja. Niitä voivat olla erilaiset viivat, salamat ja muut säihke-efektit, joilla pyritään korostamaan tilannetta, toimintaa tai hahmoa. Siihen kuuluvat erilaiset fanipalvelut ja fillerit. Tämä tarkoittaa päätapahtumaan kuulumattomia julkaisuja, kuvia ja tarinoita. Nämä ovat mukana yksinomaan fanien viihdyttämiseksi. Tyyli ja luonne määräytyvät kohderyhmän mukaan.