Pokemon Go

Pokemon Go

Mihin Pokemon Go -pelin suuri suosio oikein perustuu? Pelihahmot on luotu Japanissa ja loppu onkin historiaa, koska pelistä tuli maailmanlaajuinen ilmiö. Lapset ja aikuiset kulkivat nenä kiinni puhelimessa eteensä näkemättä. Tässä älypuhelimella pelattavassa yhteisöllisessä pelissä pyydystetään hahmoja, eli pokemoneja. Pelaajien tehtävänä on tämän lisäksi kasvattaa pelihahmoistaan voimakkaita. Tarkoituksena on laittaa ne taistelemaan toisten kasvattajien hahmojen kanssa.

Pokemon Go -peli sai alkunsa Satoshi Tajirin kehittämästä roolipelistä, joka julkaistiin Nintendon Game Boylle vuonna 1996. Pokemon on lyhenne sanoista ”pocket monsters” eli taskuhirviöt. Peleissä on satoja erilaisia hahmoja, joista on tarkoitus kerätä hyvä tiimi.

Pokemon-hahmojen yhteys japanilaiseen kulttuurihistoriaan

Pokemonissa on nähty selvä yhteys japanilaiseen ja jopa kiinalaiseen kulttuurihistoriaan. Siinä ei sinänsä ole mitään ihmeellistä, koska japanilaiset hahmot yleensäkin peilaavat japanilaista yhteiskuntaa. Mangaan ja animeen liittyvä pelitapahtuma Yukicon tarjosi mahdollisuuden pelata Pokemonia muiden peliä fanittavien kanssa.

Japanin vanhan uskonnon, animistisen shintolaisuuden mukaan jumaluuksia, eli maailmaa asuttavia kameja elää joka paikassa. Niille piti tarjota ruokaa ja suitsukkeita. Pokemon Go pelihahmoja on myös joka puolella ja niistä saa liittolaisia ruokaa tarjoamalla. Aasian maissa yleinen hyönteisten keräily ja kouluttaminen yhdistetään myös tämän pelin teemaan.

Mikä Pokemon Go -hahmoissa viehättää?

Pokemon-hahmot, kuten monet muutkin Japanista tulevat mangatyyliset piirroshahmot on otettu Suomessa ja muissa länsimaissa avosylin vastaan. Pokemon Go -pelin suosio perustuu moneen eri asiaan.

  • Pelaaminen on yhteisöllistä ja se koetaan sopivan haastavaksi
  • Oikean ja virtuaalimaailman sekoittaminen koetaan koukuttavaksi
  • Pokestoppeja voi löytää aivan mistä vain ja muutkin hakevat niitä

Japanilaisten pelihahmojen suosio

Japani on virtuaalipelien luvattu maa, josta tulee aitoja ja sympaattisia pelihahmoja. Japanilaiset pelihahmot ovat usein kansantaruista tuttuja olentoja, joihin länsimaisten pelaajienkin on helppo samaistua. Ne ovat aitoja, rohkeita, kannustavia ja usein myös yliluonnollisia. Hahmojen salaperäisyys on omiaan herättämään pelaajien kiinnostuksen.

Pelihahmot saattavat syntyä vaikka japanilaisesta paperilyhdystä, kuten pokemon hahmo Dusclops. Useimmilla hahmoilla on jokin mielenkiintoinen tarina, joka on johtanut juuri sen kyseisen hahmon syntyyn. Pokemon Mawilen taustalla on Futakuchi onna-myytti, joka kertoo kirotusta, youkaiksi muuttuneesta naisesta, jolla on toinen suu päänsä takana ja hiukset muuttuvat lonkeroiksi. Youkai tarkoittaa japanilaisissa kansansaduissa esiintyvää ja yliluonnollisia voimia omaavaa hirviötä.