Suomen conit

Suomen conit ovat maassamme järjestettäviä harrastepohjalla toimivia tapahtumia, joiden tarkoituksena on kerätä samanhenkisiä ja samasta aiheesta kiinnostuneita henkilöitä yhteen. Japaniaiheisia coneja mangan ja animen merkeissä järjestetään vuosittain muutamia. Välillä tapahtumien aika, paikka ja nimi vaihtelevat riippuen siitä, miten innokkaasti vapaaehtoiset henkilöt pääsevät niitä milloinkin järjestämään. Netin tapahtumalistalta voi aina tarkistaa, mitä milloinkin on menossa siinä genressä, josta itse on kiinnostunut.

Coneissa tavataan tuttuja ympäri Suomen

Suomen conit kohtaamispaikkana

Suomen conit ovat kohtaamispaikkoja monille mangan ja animen ystäville. Siellä tavataan vanhoja tuttuja ja solmitaan uusia ystävyyssuhteita. Animecon järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1999. Tapahtuma on ollut suosittu alusta asti. Siellä järjestetään hauskoja kilpailuja, mielenkiintoisia keskustelupaneeleja sekä näytöksiä ja muita hauskoja ohjelmanumeroita. Monet pukeutuvat omiin suosikkiasuihinsa. Tämän tapahtuman kruunaa suosittu cosplaykisa.

Cosplay on monelle elämäntapa ja pukuja saatetaan käyttää muuallakin kuin vain yhteisissä tapaamisissa. Coneissa käytettäviä kisa-asuja valmistetaan pitkään ja huolella. Jotkut niihin käytettävät koristeet tai tarvikkeet pitää tilata ulkomailta. Asujen valmistamiseen tarvitaan taitoa ja luovuutta. Asuja voi ostaa myös valmiina, mutta silloin ne eivät ole millään tavalla uniikkeja ja jollain toisella voi olla samanlainen.

Animecon on Suomen vanhin harrastajatapahtuma

Useimmat länsimaalaiset ovat tutustuneet japanilaiseen populaarikulttuuriin erilaisten videopelien kautta. Suomen conit ovat olleet edesauttamassa tämän kulttuurin jalkautumista suomeen lähinnä mangan ja animen kautta. Animecon on Suomen vanhin harrastelijatapahtuma ja sen lisäksi myös Suomen suurimpia animetapahtumia. Japanilaiseen populaarikulttuuriin kuuluu erilaiset roolipelit ja -leikit. Suuremmissa tapahtumissa tällaisille peleille ja leikeille on suunniteltu aivan erityiset teemat ja juonet.

Animetapahtuma on täynnä pukuloistoa ja toinen toistaan mielikuvituksellisempia asuja. Usein tapahtumissa myös kuvautetaan omia asuja. Joissakin tapahtumissa on järjestetty muun muassa animekonsertti ja joskus ohjelmaan kuuluu myös karaoke. Suomen conit ovat suosittuja tapahtumia. Innokkaimmat fanit kiertävät samankaltaisia tapahtumia myös ulkomailla.

Erilaiset pelit harrastelijatapahtumissa

Suomessa järjestettävissä coneissa ei esitellä vain pelkästään pukuloistoa, vaan siellä myös pelataan pelejä yhdessä. Pokemon, Winz, Reactoonz ja Super Mario ovat monen suosikkilistalla. Erilaisilla luennoilla myös analysoidaan erilaisia pelejä ja kerrotaan esimerkiksi kilpailuhenkisistä peleistä sekä hyvistä pelistrategioista. Näillä luennoilla voi saada hyödyllisiä vinkkejä omaan pelaamiseen. Peli tuntuu taas mielekkäältä, kun pääsee eteenpäin ja saavuttaa korkeamman tason.

Suomessa järjestettävät conit ovat monipuolisia tapahtumia. Niissä käydään myös yhteisesti läpi erilaisia sarjoja ja niihin liittyviä oheistarinoita. Japanilainen tarina ei koskaan ole yksiselitteinen, vaan niitä voi tulkita usealla eri tavalla. Tämä on yksi syy siihen, miksi japanilaiset sarjat kasvattavat suosiotaan.

Suomen conit ja roolipelit

Yukicon on aiemmin ollut tunnettu peli- ja animetapahtuma Helsingissä. Kaikenikäisille suunnatuilla video- ja pelitapahtumilla on kysyntää, joten niitä järjestetään mahdollisuuksien mukaan eri paikkakunnilla. Japanissa erilaiset roolipelit ja nettipelit ovat hyvin suosittuja. Roolipelaamisesta innostuneille on järjestetty oma roolipelaamiseen keskittyvä tapahtuma. Roolipelit vievät mukanaan, sillä niitä pelatessa voi tekeytyä joksikin toiseksi.

Roolipeli on kerronnan muoto, jossa osallistujat eläytyvät kuvitteellisten pelihahmojen rooliin. Niissä on usein ennalta määrätty käsikirjoitus, jota pelaajat seuraavat. Livepeleissä ja netissä pelattavissa roolipeleissä on kummassakin oma viehätyksensä, sillä ne ovat yhteisöllistä pelaamista.

Suomen conit ovat saaneet vaikutteita myös ulkomailla järjestettävistä vastaavanlaisista tapahtumista. Anime- ja mangatapahtumat vievät osallistujan toiseen todellisuuteen. Rooliasuun pukeutuminen ei ole pakollista, mutta silti moni haluaa sen tehdä. Tapahtumiin lähdetään viihtymään ja rooliasuun pukeutumalla oman todellisuutensa voi helposti vaihtaa toiseen. Japanilaisen kulttuurin vaikutteet näkyvät hyvin selkeästi näissä erilaisissa Suomessa järjestettävissä tapahtumissa.